suka amek gambar :)

Orang Suka Gentel Gentel Afro

Tuesday, May 31, 2011

Bengang !

Haishhh ~
sudah la tuh awakkkk .
plishhhhhhhh .




tolong jangan ungkit ungkit lagi benda yg dah lepas .
whatever happens , things will never be the same again .
don't spoil my mood please .



satu ja saya mintak , tolong jangan bagi saya marah , awak jugak tak suka saya marah marah kan ?
so apa yg dah lepas tu kita biar ja jadi kenangan kita .
kenangan pahit ka manis ka tuh terpulang .
Friends ? Saya tak pernah kata taknak jadi kawan awak pn kan ?
besides , awak sahabat terbaik yg pernah saya ada .
tolonglah awakk , saya mohon sangat sangat , lupakan saya .
kita tidak ditakdirkan bersama !!
face the truth please ~









with love ; nadzli.azlan

Monday, May 30, 2011

Macro ??

Assalamualaikum readers !
hai hai hai ~


smalam nadz balik kg , pastu kan , bawak lahh camera .
malam sbelom tuh ada tanya kt sorg Abam nih tips nk guna Reverse Ring kat D5000 bila f-stop tuh taleh guna , nk buat macam mana . Abam tuh jawab , sendai aperture tuh dgn kayu or kertas or mancis or apa apa ja .
nnt akan jadi cerah .
lepas dapat tau , terus try !
BEST !!
pastuh mama plak bgtau nk p umah tokmak .
whaaaaa , mmg syok laaaa .
Lubuk Macro ohhh umah tokmak tuh !
memacam serangga dok ada .

meh jengokk !!











ni gambar gambar yg sempat nadz edit ! so tgk tgk lah kalau nk besarkan pn boleh clear sikit ! :)


thanks sudi singgah !
assalamualaikum ~






with love ; nadzli.azlan

Sunday, May 29, 2011

I miss you so much !

Assalamualaikum .








Ermmm , dah dekat dua bulan .
Yes , definitely .
 Dua bulan nadz hidup tanpa Domo di sisi .








Domo , mish you lahh .
How are you there ?
Is it better than when you are with me ?






If its better , that's good .
I wish you can hear me and i can hear you .
I wanna know what are you doing there .
I wanna know that you are fine there .
I wanna know that you are happy there with your new friends .
:'(




Domo , i miss you .
Did u miss me ?
I wish u hear me saying I miss you .
I miss you so much Domo .
I miss your voice , I miss all of your memories with me .
:'(








Domo , take care there .
I hope one day I will see you again .
I wanna hug u tightly , I wanna kiss you .
I wanna play with you like there's no other things to do in this world .
Domo , please know that I really-really miss you .
And I really-really love you dear .
:'(






Rest In Peace Domo !






I will always love and miss you :'(












with love ; nadzli.azlan

A Day With A Friend !

Assalamualaikum .
hai readers .
ermm , harini nk share sikit kebosanan hari Sabtu a.k.a 28 May 2011 .



tengah sebok dok online masa tuh , tetiba mmber sorg hantaQ mesej !
"Ali ada mana ?"
nadz reply " Umah , awat ? "

dia reply balik " Penang Jom ? Streetgraphy kt sana mao ? Aku tak penah lg street kt sana ! "


disebabkan terlalu bosan , nadz On-kan aja apa yg dia cadangkan tuh .
so , bermulalah satu lagi hari untuk nadz berkongsi dgn sorg lg mmber nadz , mmber yg dah lama jugak berjinak jinak dlm dunia DSLR nih .
pengguna setia Canon 400D (kalau tak silap) .
heheh .
nadz nih guna Nikon , so agak menyimpang jugak lahh kan .
hahahhaha , tapi menurut mmber nadz nih kalau bab street , sunset , and yg lain lain nih dia kureng sikit sbb dia jarang shoot , dia slalu buat wedding ja .
so disebabkan bagi dia neh nadz dah "pro" , dia ajak laa nadz .
adehhhh . tak "pro" mana pn aihh .



so kami memulakan perjalanan lebih kurang pukul 4 ptg .
gerak p Penang , lepas dah smpai kt Padang Kota , nadz suggest kt dia , kami park moto kt situ and jalan pusing Penang , Padang Kota --> Komtar --> Padang Kota . And dlm suggestion tuh nadz kata kt dia , dlm perjalanan tuh ada building cntik cntik kita shoot la . 
dia pn agree .




lepas dah park , kami mula ber'walk walk ! 
hihihi .

first yg kami shoot .


dan yg seterusnya boleh tgk lg kt bawah nih ;)







dah tgk !?? amacam ? cntik tak building building kt penang ? cntik kan ?
haaaa sebab tuh laa best kalau g street kt sana .
tupun yg nadz upload kt sini ciput je !
sebab penat editing !
hahahha .
kalau nk tgk lagi insyaallah nnt nadz upload kt fb :)




apa apa pun terima kasih kerana sudi singgah sini ! :)
jumpa lagi kt entry seterusnya !!
assalamualaikum ~






wtih love ; nadzli.azlan

Friday, May 27, 2011

Bloglist Pendamba Mawar !

Assalamualaikum .
nadz kena tag dgn si tembun nih ! 
so join lahh .


Nadz = B-Boy (dancer) haha ! <-- tiru dak tembun !


tagging ; Nadzirah , Adi ;)

Rahsia Ke-Afro-an Ku !

Assalamualaikum semuaaa ~
hai hai hai .



jom jom , meh baca kisah cmana afro yg skarang neh dok ada kt atas kepala nadz neh leh hidop subur ja .
hahahahhaha .
sengal kan ayat tuh ? 
weeee* lompat lompat sat . ;p



oke dah penat jom smbung !
cita dia mcm nih , ada satu hari tuh nadz dgn Awe & Is kena servis Outdoor unit aircond .

ni dia outdoor unit aircond yg nadz kena servis tuh .
servis nih tak susah , slalunya check Amp reading dia , pastu check gas mencukupi ke dak , n then cuci cooling coil kt blkg dia tuh .


ketinggian outdoor unit yg nadz nk kena servis tuh lebih kurang 10 kaki .
 lepas dah siap siap prepare brg nk guna , nadz pn gerak p kt tmpt tuh .
Blok Hotel Uitm , tingkat 2 kalau tak salah .


sbelom nk buat kerja tuh , mcm biasa , disebabkan takdak laluan untuk air nk masuk , nadz kena amik tong sejibik , supaya air tak melimpah lebih teruk , Is plak p masukkan hos kt paip utk cuci cooling coil , Awe mcm biasa , check reading dgn gas masa tuh sbb kami masih baru lg .




lepas dah check reading , Awe suruh nadz bukak drain kt bwh outdoor unit tuh . bukak bg air leh masuk dlm tong tuh .
so nadz pn p laa bukak drain tuh .
lepas dah bukak , nadz turun , Awe plak naik n suruh Is bukak paip , nk cuci cooling coil .
masa tgh dok cuci cooling coil tuh , Is terperasan yg tong air bocor !!
WARGHH !!! air melimpah limpah !! kelas kot kt depan tuh !!!
apa lagi , nadz pn terus bgtau Awe suruh pegang drain tuh so that air kotor dari cooling coil tak melimpah atas kepala nadz , Awe pn pegang lah .
dlm nadz dok tutup bocor kt tong tuh , TETIBA JA ~ VROOOOSSHHHHHH !!!
air "kopi" buatan cooling coil tuh melimpah tepat tepat atas kepala nadz .
HUAAAAAAAAAAAAA ~~
apa lagi , terus mintak paip kt Awe nk cuci balik rambut .
tp yg tensionnya , dua dua bukan nk tlg . siap bleh gelak kuat kuat kt situ !!
pastu Awe kata " Alaaaa ali , sikit ja tuh , BAJA untuk rambut hg , baru leh cepat sikit naik !!"

dem =="
air tuh kotoQ gila kot ! tak nmpk jernih langsung !!


huhhhhhh !! 
" AWE !!!! Naseb baik rambut aku dah 'BESAQ' sekarang nih , kalau tak , aku tak maapkan hg smpai bila bila hg tau?? ".
*wink*
hahahahhaha .
tapi apa apa pun , nk tima kaseh kt Awe jugak , sbb dia jugak kot rasanya Afro neh berkembang dgn "Subur" . 
weeeeeeeee*




so tuh laa RAHSIA rambut Afro nadz !!





mekasehhh sebab sudi baca . ;)
datang lagi okeh ?





with love ; nadzli.azlan

Thursday, May 26, 2011

Sampai hati !

Assalamualaikum !
ummm , nak crita sikit neh .
kmarin p keja kan kan kan .
pastu kan kan kan .
huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa .




nak nangess !! T.T






amek mood balik sat .
oke dah ada dah .
wakakka .
tak tak , actually , nk cita sikit .
kmarin , masa dok jalan nk p amek kunci bilik utk servis ekon tuh , smbil dok jalan jalan dgn Is , Awe dgn Pian.
dok mrepek mrepek laa dgn depa .
pastu , dlm dok jalan tuh time nk split up dengan depa , nadz ckp kt Is , "weh , buat keja rajin rajin noh?"
pastu Is jawab "okehh , takdak hal . hg tuh jaga jaga ali , depan tuh ada kipas , jangan jalan dekat sgt dgn kipas , sat g kipas tuh tarik rmbut palsu hg kantoi ar hg BOTAK TENGAH !!! "
then Is gelak guling guling kt situ !! (dusta belaka)
Awe n Pian join sekaki !
warghhhhhhh !!
dem , kena perli ja nadz tiap tiap hari .

haritu dah laa kena perli jugak tapi masa tuh tgh relax relax lepas servis ekon .
time tuh nadz dok syok melawak dgn makcik makcik cleaner kt tingkat 4 blok perdana dlm uitm tuh .
masa tu jugak Pian demam , dok batuk sakan .
nadz ckp laa kt makcik tuh , " Dia(Pian) neh rajin makcik , pg smpai ptg keja servis ekon , ptg smpai malam plak p part time kt Jusco , cari duit lebih , biasalaa tak sabaQ nk kawen . "
smbil gelak gelak kt Pian , makcik tuh reply message nadz , "Amboi hg,tak padan dgn rmbut mcm tu,mengata org noh,ka sbb rambut jugak pa dapat idea nk perli perli org nih!"






terus diam dari gelak pastu sengih sengih kt makcik tuh smbil ckp dlm hati "Gila kejam makcik neh tibai aku!!"
adehhhhh , lepas dah kena cmtuh troih diam tak kata apa apa !

wakakakkakakakakkakakakakak !!!




PADAN MUKA HG ALI !! SEKETOI JA KENA !!!








Tuesday, May 24, 2011

Bukan Nama Sebenar !!

Assalamualaikum semua .
haa harini nadz nak share sikit cita pasai kmarin nadz kuar lepaking dgn abang , kakak , yaya and aqil .
firstly niat nk kuar bertiga ja . but then balik umah tgk yaya dah bgn tidoq so ajak dia skali .
kakak tanya dia " Yaya , nak ikut kakak p main boling dak ? "
yaya jawab " Yaya nk p main boling " .
hahahaha lawak toi budak kecik sorg tu .




mula mula aqil takmau ikot , tp lepas tgk yaya dah siap , terus dia kata kt mama dia nk ikot jugak .
so tak kesah laa bawak ja .
first destination , Mega Lanes Pacific !!
p main boling dua game !
waaaaaaaa , beshhh ! lama tak main boling .


buat yg taktau boling tu apa , haa ni lahh boling ! :p




apa apa pun , mesti tertanya tanya kenapa tajuk entry nih Bukan Nama Sebenar kan ??
hahhhh , meh tgk nihhh !


okeh ni scoreboard lepas dah habeh game kedua !
sila jangan tertipu dek nama yg tertera pada scoreboard tuh oke sebab yang atas skali tuh Nadzri (Bukan Nama Sebenar) !!!!
wakakka , Nadzli yg main guna nama Nadzri .
Nadzri guna nama Nadzirah n Nadzirah guna nama Nadzli !!
haishhhh , pening aih bnyk Nadz sunggoh ! weee*
hahahha .



time first game mmg guna nama masing masing !
time game kedua tukaq sebab time nk masuk game kedua , Nadzirah p beli ayaQ kt aqil ngn yaya .
so Nadzli amek turn baling dulu ! 
hahaha .


apa ? first game punya scoreboard ?
sat sat ni haaa .
tp tak abeh lg time ni , yg dah abeh tak sempat amek , tp yg sure , Nadzli 1st !! :p


haa amacam ? pcaya dak ? weee*



hahahha . okeh okeh lepas dah balik men boling nadz tgk langit cm sempoi sbb awan awan mmg cntik sgtsgt .
so saja ja tanya abg p lepak kt R&R Bagan Ajam nak ?
abang kata on , so bwk laa bebudak tuh p main jap kt sana .
dlm depa dok main main tuh , haa snap gmbo laa keja nadz .
hehhe . naseb speedlite ada bateri , buat strobist guna satu speedlite jaa .
hahahahha .




nih gmbo sunset smalam ! mmg best !! GOLD-ish ! :)

Strobist pulak !! :)


yaya + aqil ! haha , sangat mendengar kata depa nih ! :)


gmbar faberet nadz , mmg sangat CINTA akan gmbar ni :)


my Lullaby Nadzri and Nadzirah !! Love You Both !

and last skalii nk share , gmbar kenangan kami berlima !



SAYANG ANDA SEMUA SAYANGSS !! :)






terima kasih kerana sudi membaca !!
semoga berjumpa lagi di entry seterusnya .






with love ; nadzli.azlan

Sunday, May 22, 2011

Waaaaaaa ~

Assalamualaikum semua ~
dengan nada sedih ~
HUU ~
:'(



Rambut , bila nanak panjang lagi nihh ?? huaa , cepa laa panjang + tebal lagi .
bulan 7 nanak masok poli balek daa .
cepat laa cepat laa cepat laaaaa .




sekarang baru mcm ni .


nadz nanak smpai jadi mcm ni !!!! 
waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ~


afro , cepat lagi pnjang + tebai plishhhhhhhhh :'(












with love ; nadzli.azlan

Thursday, May 19, 2011

A Month !

Assalamualaikum semua .
harini 19 Mei 2011 .
harini genap sebulan Domo pergi tinggalkan nadz n family .




niat buat entry nih bukan apa , cuma nk memperingati pemergian Domo , yang dah genap sebulan .
Domo , jaga diri okehh ? 
Rindu kamu sangat sangat .
Sayang kamu sangat sangat .
:')




Rest In Peace Baby ! 






with love ; nadzli.azlan

What A Great Honor !

Assalamualaikum semua .
hermm , nk share something harini .
actually harini ada sedikit terasa untungnya diri ini , terasa bertapa indahnya dunia bila ada kawan-kawan yg sangat baik , sangat prihatin , sangat bersikap tidak kedekut ilmu .



What A Great Honor .
Nadz letak tajuk entry sebab mmg rasa sangat berbesar hati bila ada dengan golongan golongan nih .
sebab depa depa nih sangat supportive .
well , smua tau kot betapa nadz minat dgn photography .
so dengan ilmu yg depa nih ada , bnyk jugak yg nadz dapat dari hasil sharing depa depa nih kt nadz .
btw , bukan kt nadz sorg , ramai lg newbie newbie yg baru nk belajar dah mula faham cmana skill skill yg betul nk menembak . cmana nk guna itu mix dgn yg ini supaya dpt gmbar "terbaek" .



okay , as we know it , nk jadi photog ni bukan senang .
mmg sangat susah , kena keep on learning , kena takdak rasa malu nk belajar , n macam macam lagi .
for me , nadz mmg tak hebat mana pn , tapi nadz ni actually seorang yg susah nk putus asa kalau sesuatu yg nadz buat tuh adalah benda yg nadz sangat minat .
contoh , minat nadz kt bola , walaupun tak boleh main dgn Manchester United yg pegang title ke 19 Barclays tuh pn , nadz tetap main , tp just syok syok , untuk kepuasan , tau sebab pa ? sebab nadz dah tua dah . pencen dah oii . 
hahaha .




mcm tu jugak laa dlm fotografi ni , smpai nadz puas shoot , baru nadz akan blah , kecuali ada halangan lain yg tak dapat dielakkan .
kalau sorang sorang tuh , meh p laa lima jam pon rasanya tak cukup jugak kot . hehehe .
erm , so kt sini , nadz cuma nk gtau , berkawan tuh biarlah seramai mana pn , tp pastikan kawan kawan kita tuh semuanya bukan setakat KAWAN , tp SAHABAT ! 
sebab kawan senang nak cari , SAHABAT plak 1 dalam 1000 !
so , mari kita ENJOYYY ! HAHAHA ! 


oke oke ngarut dah . tenkiu semua sebab sudi membaca .
btw , satu lagi gmbar nadz yg masuk Wall Of Fame ! :)


gmbar ni actually masa haritu merapu merapan amek gmbar batu sbb tema batu Group DSLR(M) 1H1F ! 
pastu saja syok syok ! heheh , then bila post dapat masuk WOF plak .
meh tgk < SINI >





dah tgk ? cntik kan gambar gambar untuk WOF 13 May tuh ? 



okay readers , that's all for today !! 
thanks for reading .
assalamualaikum ~





with love ; nadzli.azlan

Tuesday, May 17, 2011

Watersplash !

Ditangkap menggunakan setting ;

Kitlens
Focal Length ; 55mm
ISO ; 3200
F-stop ; f/27
Exposure Time ; 1/90s
Picture Control ; Standard
White Balance ; AUTO
Editing tools ; Picnik.com (menggunakan HSL Filter , tukar warna dari hijau ke warna biru)\




mohon komen untuk penambahbaikan skill menembak !


mekaseh ~





with love ; nadzli.azlan

Monday, May 16, 2011

Outing With Grene !

Assalamualaikum !
hai semua ~
haaa harini nk story pasai p outing semalam dgn Grene !



fuhyooo , beshh ! walaupun sat ja .
kalo dok lama sikit lg best rasanya .
sbb tak bnyk gmbo yg sempat di-tembak .
apa yg best is nadz boleh blajaQ bnyk lagi about nk shoot talent , sbb actually nadz nih mmg lemah gila shoot talent .



meh tgk gmbar gmbar yg nadz amek .









see tak bnyk kan ? nih gmbar yg pling elok pn .
yg lain smua hancuss ! 
haiyaaa .




harap harap lepas ni boleh improve lg skill shoot talent .






sila komen untuk penambahbaikan .





with love ; nadzli.azlan

Karya Terbaru Ku !!

Assalamualaikum .
harini nk show off sikit mainan nadz masa kecik-kecik .
simpan dari kecik lagi tau .
bestt ! skarang dah tua kasi jadi model plak .
haha . enjoy !


caption gmbar ni ; mari mendakiii dgn gumbira ! :)


Caption gmbar yg di bawah nadz copy dari yg nadz ada post kt fb .

BERITA TERKINI ! Dilaporkan bahawa seorang remaja belasan tahun telah hilang ketika pulang dari kedai dari membeli buah mempelam harum manis yg sedang menjadi buruan org ramai ketika ini . Beliau disyaki telah terjatuh gaung sedalam 70 kaki yg berdekatan rumahnya kerana kelihatan motosikal beliau terpacak dek terlanggar devider ! Pihak polis masih lagi menjalankan usaha pencarian mangsa !! Difahamkan beliau juga ada membawa seekor kucing sebagai teman ke kedai ~

( Gambar Hiasan Untuk Berita Di Atas )
 sila gelak ! HAHAHA ! :p


gmbar kt bawah ni pulak water splash dari titisan air paip kt umah .
disebabkan terlalu malas nk p cari stok gmbar kt luaq so nadz kreatifkan diri amek nateh nih !
seyes best .
hehe gmbaq ni actually warna hijau ! tp nadz edti sbb nadz suka Goldish !
lg satu , gmbar ni actually inspired dari majalah Digital SLR bulan Mei .
ada satu gmbar water splash nih , warna hijau . seyes mmg cntik gmbar tu .
so nadz cuba . dan ini hasilnya .


mohon komen dari anda yg melihat ;)
untuk penambahbaikan .
tak kisah komen yg teruk teruk pn asalkan boleh membantu nadz .





with love ; nadzli.azlan

Sunday, May 15, 2011

Mutiara !

Berulang kenyataan kuberi
Tapi kau masih tidak mengerti
Perasaanku ini
Adakah kau memahami

Langkah hiba telah kuutuskan
Berjalan di setiap belaian
Sepi mengajar kita
Memahami bahasa cinta

Dalam bersahaja
Kau coretkan madah
Yang terindah
Dalam terpesona seraut wajahmu
Keunggulan dan kesucianmu bagai mutiara
Dan terus memancar
Di hatiku

Puisi cinta yang kian lama
Memancar indah serta bercahaya
Telah kucuba tapi tak berdaya
Hendak kulupa teringat semula
Seraut wajah





with love ; nadzli.azlan

Thursday, May 12, 2011

Missing you !

Assalamualaikum .




Ermmm , dah dekat sebulan .
Yes , definitely .
One more week dan genaplah sebulan nadz hidup tanpa Domo di sisi .




Domo , mish you lahh .
How are you there ?
Is it better than when you are with me ?



If its better , that's good .
I wish you can hear me and i can hear you .
I wanna know what are you doing there .
I wanna know that you are fine there .
I wanna know that you are happy there with your new friends .
:'(


Domo , i miss you .
Did u miss me ?
I wish u hear me saying I miss you .
I miss you so much Domo .
I miss your voice , I miss all of your memories with me .
:'(




Domo , take care there .
I hope one day I will see you again .
I wanna hug u tightly , I wanna kiss you .
I wanna play with you like there's no other things to do in this world .
Domo , please know that I really-really miss you .
And I really-really love you dear .
:'(



Rest In Peace Domo !



I will always love and miss you :'(






with love ; nadzli.azlan

Tuesday, May 10, 2011

Waaa , betul ke nie haa ??

Assalamualaikum semuaa .
haa , nadz nk share something ngn smua harini .


harini kan hari selasa , so dekat group DSLR (M) 1 Hari 1 Foto , tiap-tiap hari Rabu adalah hari tema (tempoh dari 10mlm Selasa - 9mlm Rabu) .
so Tema untuk harini adalah Batu .




masa kt tempat keja tadi ada gak tringat nk tngkp gmbar batu apa laa nih .
adeh adeh adeh .
pening pikiaq tadak idea .
huu . 
pastu lepas balik keja , nadz p depan umah , p kutip batu batu yg ada kt depan umah tu .
hahahahhaha , dengan harapan leh laa dapat ilham sikit nk tngkap gmbaq apa .
pastu lepas dok mrepek-mrepek tetiba plak terpikiaq besh gak kalo tulis kt batu , pastu snap gmbo dgn lighting yg menarik .



bla bla bla bla ..... (merepek)


haaaaa last skali yg pling nadz suka , and nadz rasa nak hantar gmbar ni kt Group .


elok elok lepas nadz dah post gmbar ni kt Group .
komen melambak-lambak kt gmbar ni .

seyes rasa besh sangat .
mcm yg nadz penah ckp , susah org nk suka karya kita .
tapi harini , karya nadz kt atas ni dah dijadikan Logo Group DSLR(M) 1H 1F !
believe it or not !! 
wahhhhhhh , terharu sangat sangat .

jom tengok komen komen yg nadz dapat kt gmbar ni .
ni caption yg nadz tulis untuk gmbar ni , and like yg nadz dapat kt gmbar ni selepas dekat sejam nadz post .


komen komen . baca kt komen Bro Sharulfizam Adam tu .
dia adalah admin Group DSLR .






lepas komen kedua dari Bro Sharulfizam Adam tu .
gmbar di atas telah dijadikan logo untuk Group DSLR(M) 1H 1F pada blog WOF .
untuk melihat Logo ini boleh tgk kt sini !!



nadz bersyukur sangat sangat + seronok dan terharu !
huuuuuu ~






btw , terima kasih kerana sudi membaca .
assalamualaikum ~






with love ; nadzli.azlan



Monday, May 9, 2011

Tips ; Editing part II !

Assalamualaikum !!
Hai semuaa ! :)



haaaaa , disebabkan terlalu boring nih , nadz nk share sikit haa tips editing . 
Tp untuk harini , nadz share tips editing bg effect ala-ala horror/angker + low light .
boleh kan ?
hehehe .
okayyy firstly mcm biasa , upload gmbar kt picnik .





lepas dah upload and buat step yg sepatutnya kita buat sesudah upload gmbar mcm centrekan HL dan adjust exposure secukup rasa , terus masuk ke effects .
lepas tuh scroll ke bawah skali .
EH LUPAAA , harini kita edit dua gmbar .

yg first .


gmbar keduaa .


gmbar dua dua nie nadz apply effect yg sama , cuma warna untuk gmbar kedua nadz tukar untuk bagi kelainan sikit kt gmbar .
oke smbung balik yg nadz gtau tadi scroll smpai kt bwh skali on effects picnik .
cari effects ni .


lepas tekan kt effect nih dia akan keluar mcm kt bawah .


oke , adjust Black & White Threshold tu .
tengok apa beza yg anda dapat pada gmbar anda .
nadz guna effect nih untuk gmbar kita harini sebab ada bata-bata tuh kt gmbar .
bezanya bila apply effect nih (bergantung kepada Setting Adjust yg dah dibuat sebelum apply kt gmbar) , akan membuatkan gmbar tuh mmg nmpk different , mcm harini , nk kasi nmpk horror .


anda akan nmpk ni bila anda tekan kt effect tadi , benda ni membolehkan anda membuang effect tadi pada tempat2 yg anda tidak mahu effect tu ada .
oke untuk gmbar yg first and second tuh .
nadz buang effect tuh hanya pada gmbar nadz .
so overall yg kt bata-bata + yg lain lain tuh nadz kekalkan effects tuh .
dah settle tuh nadz apply .
lepas apply effect Adjustable Threshold untuk gmbar first , nadz apply effect Cross Process , untuk menampakkan gmbar tuh ala-ala low light + horror .
next , nadz teruskan ke framing and watermark .
untuk watermark gmbar first , nadz amek font kt web , download , font graffiti .
hehe ;)

oke tengok gmbar first lepas di-edit .


caption sorrow tuh actually saja ja nadz letak . hehe .

oke gmbar no dua belum habis rite ?
gmbar no dua , mcm yg nadz dh gtau td kt atas , nadz cuma edit bg warna baju tuh lain , hehehe , saja syok2 untuk menambahkan kelainan kt gmbar .

effect nih laa yg nadz guna .


lepas tekan dia akan keluar mcm ni .
adjust kt Hue , Saturation & Lightness tuh .
untuk dapatkan warna yg anda mahukan .
untuk gmbar no dua tuh , nadz nak letakkan warna biru .
so nadz ubah Hue tuh jaa .
actually masa edit tadi terlupa nk PrintScreen ! 
hehe .


mcm biasa , yg bawah ni , untuk buang effect dari tempat yg kita taknak ada effect warna tuh .
nadz buang warna biru yg nadz taknak dari gmbar . sbb warna tu nadz nk naturalkan kt sweter ja seperti mmg nadz memakai sweter warna tu .



lepas dah settle ni , nadz apply , pastu ke Cross Process dan apply jugak .
Framing + Watermark mengakhiri editing gmbar kedua .

hasil gmbar kedua .



nadz harap dengan post tips ni sedikit sebanyak boleh membantu anda-anda semua .
kalau ada apa-apa nk tanya , anda tahu kt mana boleh cari nadz kan .
hehehe , kt fb ada . boleh tanya .
search ja Nadzli Azlan . 




oke semua , terima kasih kerana sudi membaca entry nih .
assalamualaikum ~






with love ; nadzli.azlan