suka amek gambar :)

Orang Suka Gentel Gentel Afro

Thursday, June 2, 2011

Kerja Macam Bangla , Gaji Macam TUTTT !!

haishhhhhh ~
tak abeh abeh mengeluh , rasa tekanan + sedih sangat .
harapan nk beli "baby" baru mcm nk terkubur ja lepas dapat gaji smalam .



kerja dari kul 8-5.30 = 8 jam setengah - 1 jam rehat .
since habis praktikal hujung bulan 4 , nadz smbung keja kt tmpt tuh .
dgn harapan , leh laa gain money sikit nk beli brg .
tapiii , tiap tiap hari kena layan mcm bangla , kena buat tuh kena buat nih .
last last dapat gaji smalam , huhhh , mmg saket ati yg teramat .
disebabkan takdak duit ja nadz still keja kt situ .
cuba fikirkan balik , kalau keja "Part Time" , logik tak bagi gaji sehari just RM20 ?
tak logik rite ?
okeh tuh satu hal , ni satu lagi , potong gaji entah apa apa .
ya lahh , nadz tau kalau "Part Time" nih , p keja ada laa duit tak p takdak laa kan , tapi berpada pada lahh .
" Aku Bukan Pencacai "
bukan nak gtau yg nadz demand teruk teruk , tp think twice , kerja 8 jam boleh dikira Part Time ka ? Plus , kalau part time lahh kan , gaji kira jam , nih kira hari bukan sepatutnya dah dikira Full Time ka ?
mmg lahh office hour ! tp bayangkan kerja bertimbun timbun , sehari servis 20-30 jibik air cond , dapat RM20 .
berbaloi tak ?
bukan nak balas dendam , tapi ingat , sekarang ni "Ya" , aku kt bawah , tunggu satu hari nnt aku kt atas pulak and "Hampa Hampa" nih golongan bawah .
aq akan bg hampa kerja triple teruk dari keja aq , n yg sure , sejam aq bg RM1 ja kt ampa !!
berbaloi what , hampa dah penaya aku dgn kwn kwn aku skrg , tggu masa aku kenakan hampa balik .
Tetiba rasa dendam kt depa depa nih .
huhhhhh , lagi satu , masa tgh praktikal , elaun = RM200 . Over Time ??? adaaa , sejam = RM1 !!
amacam ? leh kaya kan ?????
oke nadz nk tanya , elaun nih cmana ek ? bukan ka kalau kita cuti or tak p keja , elaun tuh akan "STAY" RM200 and takkan dipotong sesuka hati ? betoi tak menda tuh (kalau tak betoi sila betoikan) .




sbb perangkaan member nadz dlm 10 org yg nadz tanya , 7 jawab mcm tu .
ermmm , tapi tmpt praktikal nadz nih , sesuka ja nak potong elaun tuh .
weh , aq tau laa aq praktikal ja kt situ , tp berpada padalah nk pekena org pn .
ingatkan bila continue keja kt situ leh laa dapat bnyk sikit , nih aq tengok sama ja .
yg "PELIK'nya" , Melayu pekena Melayu .
cmana Melayu nk maju kalau terus macam nih "BRO" ??
bila tanya ampa , ampa kata , "Kami tak amik org yg berbangsa lain keja kt sini , sbb kami nk Melayu ja ." 
so sekarang baru aku faham kenapa ampa buat mcm tu .
sebab nak "Pijak Bangsa Ampa Sendiri Kan" ??
tahniah , sbb ampa dah berjayaaa !!!!!




nadz sekali lg marah !!
hurmm , takpa , jangan risau , aku ingat ampa dah sekali merayu kt aku utk smbung keja lagi smpai ampa tamat kontak 15 Jun nih kan ?
takpa , aq keja . tp ampa kena ingat , setiap apa yg ampa buat kt aku + kwn kwn aku nih , dari pihak aku , aku halalkan , tapi INGATT !!!
Allah Maha Mengetahui !
Moga moga terbukak lah pintu hati ampa yg "BUSUK" tuh .
ingat , jangan smpai aku buat prangai .
ya , mmg aku tak suka nk gaduh gaduh , tapi ingat , selagi kuat lagi tahap kesabaran dlm diri aku nih , lehh laa nak sabar , tapi kalau dah "Boom" , harap maaf yek Boss & Kuli %^&$ Boss !



nadz , sabo sabo !!
ermm , niat nk bg gambaran cmana teruknya nadz di'aniaya Bangsa sendiri .
bukan nk kutuk + merendah rendah kan bangsa sendiri , tp dlm dunia skrg nih , itu yg kita bleh tgk .
contohnya , berniaga .
sebelah menyebelah Melayu , yg sorg tuh baru bukak kedai , oke takpa , kalau kedai aku still ramai org hg selamat , tapi kalau customer aku smua lari kt hg ? haaa sat nak ajaQ hg .
"Santau"

tgk tgk esok tuh , brader yg baru bukak kedai tuh , apa pun tak jual , sebab apa ?
di'bomohkan supaya gerai dia org tak nmpk .
mintak maaf kalau ada yg terasa dgn entry nadz nih .
bukan nak melebih lebih .
tapi nadz nk smua org berjaga jaga , berwaspada , maksud nadz dgn sesapa pn .



nadz mungkin akan terus kerja kt situ , dgn niat nk dapat rezeki yg halal dari keja yg nadz buat .
plus , nadz seronok kerja sbb ada Awe yg sangat baik , Abet yg lawak , Pian yg rajin menulis , Is yg merupakan seorang sahabat terbaik pernah nadz ada , and Azizi yg semakin kuat memerli skrg nih .
seronok kerja dgn org org mcmnih , tak pressure , cuma yg pressure tuh org atasan yg boleh nadz kategorikan as "Gila Talak" !! EH SILAPP , "Gila Kosa" .





huhhhh , menangeh bila baca balik entry nih .
sedih bila ada org sanggup buat mcm nih kt nadz ~
even nadz tak penah buat apa kt depa .
:'(






apa apa pun , nadz masih dan masih berharap dapat gain money nk beli Sigma 70-300mm F4-5.6 APO DG Macro !












with love ; nadzli.azlan

4 1003 orang gentel-gentel Rambut Afro:

fRaMe+LenSeS said... [Reply to comment]

depa bayaQ berapa?

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said... [Reply to comment]

try cari keja len la adik..

sampai bila nak ditindas cam ni?

insyaallah rezeki ada di mana2..

dir...antologi hidup apple sepi... said... [Reply to comment]

m.e.L.A.Y.U...its typical men..huhuhu...mmg patut la skang ni dah xmcm dulu..tp xpe..nadzli..biar org buat kat kita...jgn kita buat kat org...rezeki mana2..anggap je la semua susah payah tu sbg pengalaman dan juga exercise nadzli ye...chaiyok2...mn tahu..suatu hari nnti..nadzli plak ada company..n make sure..nadzli xbuat mcm tu kat org bawahan nadzli...selagi kita kat bawah..selagi tu la kita terus di "main mainkan" sesuka hati...tp...what a big deal kan? anda kan tabah, kuat ..

berakit rakit dihulu...
berenang renang di tepian
bersakit sakit dahulu
bersenang senang kemudian~

bleh pantun time2 mcm ni?
ko mampu?

tomatokering :) said... [Reply to comment]

sabo jela ye awok ...