suka amek gambar :)

Orang Suka Gentel Gentel Afro

Tuesday, April 12, 2011

Tips ; Bab 5 ( Macro ) !

Assalamualaikum smua .
hehe . nk buat entry lg nih . 
kali ni entry pasai gambar yg baru baru ni nadz snap .
gmbar pepatung .
masa amek gmbar ni nadz kt umah tok .
seyes banyak sangat pepatung kt umah tok masa nih .
rasa sangat sangat meng-inginkan lens macro sbb minat gila tgk sifu2 bermain macro .

huuuuu :(

tapi disebabkan takdak lens macro , nadz usaha gak ambik gmbar pepatung tu .

okay skarang ni leh tgk shot shot yg nadz amek .


yg ni pepatung first nadz tangkap , cntik warna dia , tp baru ja nk dekat2 ala2 manja gitu kt dia tetiba dia terbang . huuuu mcm nk nangis ja tgk dia berlalu pergi .
setting untuk gmbar ni 

Focal Length ; 55mm
ISO ; 200
F-stop ; f/22
Exposure Time/Shutter Speed ; 1/30sec
Picture Control ; Standard
White Balance ; Auto
Manual Focus
touch up sikit kt picnik and Done :D

gambar seterusnya .


pepatung paling baik untuk hari ini . hehehe sebabnya , dia tak terbang merata , dia stay ja kt situ walaupun nadz dekatkan camera dgn dia lebih kurang satu jengkal ja . bagus pepatung nih , sayang kau sangat sangat oke .
setting gmbar .

Focal Length ; 55mm
ISO-200
F-stop ; f/25
Exposure Time/Shutter Speed ; 1/60sec
Picture Control ; Standard
White Balance ; Auto
Manual Focus
dan sedikit touch up tone , menggunakan effect Cross Process kt Picnik untuk menampakkan ala2 Low Light Picture ;)
The last but not least .


pepatung kesayanganku (terus syg sbb dia tak terbang jejauh) . hahahha . 
tapi kali ni gmbar dekat sikit . 

setting gmbar ni pulak .

Focal Length ; 55mm
ISO-200
F-stop ; f/25
Exposure Time/Shutter Speed ; 1/60sec
Picture Control ; Standard
White Balance ; Auto
Manual Focus
dan sedikit touch up tone , menggunakan effect Cross Process kt Picnik untuk menampakkan ala2 Low Light Picture ;) 

tapi kan , bukan ni saja yg nadz tangkap masa kt umah tok tu , ada banyak lagi sebenarnya .

nadz share satu lg kt sini . tp yg ni 18SX . hahah .
actually niat nadz share kt sini bukan sbb tu , tapi sebab nk share moment ni .


binatang ni tgh wat projek ! tapi nadz p skodeng depa . haha . actually moment2 mcm ni amat2 susah nk dapat . dlm Group DSLR (M) 1 H 1 F pon kalau moment mcm ni , mmg terbaik . hehe .
so saja laaa nadz share kt sini .

setting gmbar ni .
Focal Length ; 55mm
ISO-200
F-stop ; f/22
Exposure Time/Shutter Speed ; 1/30sec
Picture Control ; Standard
White Balance ; Auto
Manual Focus
dengan sedikit touch up tone kt Picnik .


trimas sbb sudi tengok , sila komen kalau ada . hehe . :D
*(dengan harapan satu hari nnt dapat beli lens macro)*


with love ; nadzli.azlan


14 1003 orang gentel-gentel Rambut Afro:

fRaMe+LenSeS said... [Reply to comment]

nt letak la iklan nuff ka, heartbeat ka. pelan2 la. ;) mendoakan.. sebab u kan jurukameraman kenduri i.. lalalalalalala~~

tomato said... [Reply to comment]

nice pic lah laling .. bile turn i plak nih ? hehe ;p

nadzli azlan said... [Reply to comment]

@fRaMe LenSeS

nak letak iklan nuff cmana tuh ?

nadzli azlan said... [Reply to comment]

@tomato

soon will be . ;)

Miss A. said... [Reply to comment]

Auww, niceeee :D
Nnti tlg kasi lens macro dekat kiteWww jugak. HAHA :p

nadzli azlan said... [Reply to comment]

@Miss A.

baekkkk :D

shahjiehan said... [Reply to comment]

stylo la pic nih!! hang mmg berseni la yop!

nadzli azlan said... [Reply to comment]

@shahjiehan

trimass SJ :D

saya bukan tomato said... [Reply to comment]

hehe :P
dear , i think u should put some pic yg u amek dlm blog u .. ltk kt sidebar.. will be more interesting.. :)

nadzli azlan said... [Reply to comment]

@saya bukan tomato

i will :) thanx sbb bg suggestion .

saya bukan tomato said... [Reply to comment]

welkom :)

then one more things, kalau u nak share tips , u buh title entri tu "tips bla bla bla"

it will make your blog more feymes kot.. kot lah ada org nk cari tips photography , then mybe akan appear blog u..

kalau u tak fhm jgk just text me .. i will explain to u .. :)

neway gudluk oke.. ^^

nadzli azlan said... [Reply to comment]

@saya bukan tomato

i get it dear . thanx for being too generous . ;)

saya bukan tomato said... [Reply to comment]

welkom laling... anyting for u.. ehh your blog . ^^ hihi

nadzli azlan said... [Reply to comment]

@saya bukan tomato

hahaha ! :D