suka amek gambar :)

Orang Suka Gentel Gentel Afro

Thursday, April 14, 2011

Tips ; Bab 6 ( Lighting ) !

assalamualaikum semua .

harini nk buat entry about pengcahayaan bila snap gmbo . 
tapi for u all to know , saya juga masih newbie dlm main2 lighting photography ni .
huhu .

apa2 pun , disebabkan takda talent nk shot n nadz sorang ja kt umah sejak kebelakangan nii except for mama n ayah . (abang kt subang n kakak kerja malam)
so nadz melantik diri sendiri sebagai talent + photog untuk blajar main2 lighting .

nadz masuk dlm bilik then tutup lampu . pastu memulakan sesi blajar lighting sorang2 . amek gmbo sendiri .
hehehehehe .
oleh kerana speedlite Nissin Di622 tu ada bateri charge dah , senang la nk test2 lighting .
nadz minat kalau snap gmbo dlm gelap , tp pengcahayaan hanya datang dari sebelah , maksudnya . kalau talent kt tengah , pengcahayaan hanya datang dari sebelah kiri/kanan .
supaya akan menampakkan shadow yg mungkin akan menaikkan mood gmbo (bergantung kepada expression talent)

haaa ni mrepek banyak2 nih jom kita tgk shot shot yg nadz amek n edit kasi sedap mata memandang tuh .


ini gambar first , setting ;
Focal Length ; 18mm
ISO ; 200
F-stop ; f/8
Exposure Time/Shutter Speed ; 1/30sec
Picture Control ; Standard
White Balance ; Auto
mcm biasa , edit dulu kt Picnik .
gambo kedua .


settingnya ;
Focal Length ; 18mm
ISO ; 200
F-stop ; f/8
Exposure Time/Shutter Speed ; 1/30sec
Picture Control ; Standard
White Balance ; Auto
Edit .

okay , dua gmbo tuh nadz amek kemarin . malam .
tadi pn ada jugak amek , tapi kali ni saja nk try bawak mood/crita dlm gmbo .
cuba dgn aksi seperti sedang menjerit/marah/geram/atau apa2 saja .
harap gmbo ni boleh bawak mood kt anda2 yg tgk . ;)


setting ;
Focal Length ; 30mm
ISO ; 800
F-stop ; f/20
Exposure Time/Shutter Speed ; 1/30sec
Picture Control ; Standard
White Balance ; Auto
Cross Process on Picnik . 


gmbo last nk share .
setting ;

Focal Length ; 30mm
ISO ; 500
F-stop ; f/20
Exposure Time/Shutter Speed ; 1/30sec
Picture Control ; Standard
White Balance ; Auto
yg ni hanya crop dan main tone .
sekian dari saya . trimass kerana sudi membaca .

hingga ke entry seterusnya dari saya ; nadzli.azlan


9 1003 orang gentel-gentel Rambut Afro:

saya bukan tomato said... [Reply to comment]

nice dear .. :)

angah said... [Reply to comment]

wahhhhh terbek la...

nadzli azlan said... [Reply to comment]

@saya bukan tomato

thanx sygss ! :)

nadzli azlan said... [Reply to comment]

@angah

ohhh trimass cik angah ;)

meaw said... [Reply to comment]

apa pasai la gambaq last tu,meneran nak uhuk hapooooooooo! papon,terbaik adik :)

nadzli azlan said... [Reply to comment]

@meaw

nk uhuk2 laa tuuu hahahhahahah ! mekasehhhh :D

~eZmALiZa~ said... [Reply to comment]

gile nice! dalam gelap pon cantik!

nadzli azlan said... [Reply to comment]

@~eZmALiZa~

mekasehh akak ;) hehehe .

gilalensa gilafoto said... [Reply to comment]

sempoi la der...good2....kau mmg byk idea.....