suka amek gambar :)

Orang Suka Gentel Gentel Afro

Saturday, April 16, 2011

Tips ; Bab 7 ( Landskap ) !

Assalamualaikum reades .
harini nk buat entry about gmbar latest nadz .
baru amek petang tadi , gmbar ni adalah gmbar sunset .
so , nadz nak share la sikit tips kt sini about nk amek shot sunset/landskap .

bg nadz , kalau ada sunset yg menarik + ada subjek menarik , pasti gmbar akan bertambah++ menarik kan ?
tapi itu bagi nadz . hehe . bg anda2 semua nadz tak tahu .

btw , ada couple og shots yg nadz amek dengan menggunakan sampan sebagai subjek .

u can see it here .


ini gmbar first nk share , EXIF data untuk gmbar ni adalah ;

Focal Length ; 18mm
ISO ; 200
F-stop ; f/11
Exposure Time/Shutter Speed ; 1/25sec
Picture Control ; Landskap
White Balance ; Auto
Exposure Bias ; -5 step



gmbar kedua .

Focal Length ; 55mm
ISO ; 200
F-stop ; f/16
Exposure Time/Shutter Speed ; 1/25sec
Picture Control ; Landskap
White Balance ; Auto
Exposure Bias ; -5 step




gambar seterusnya ;

Focal Length ; 18mm
ISO ; 200
F-stop ; f/7.1
Exposure Time/Shutter Speed ; 1/25sec
Picture Control ; Landskap
White Balance ; Auto
Exposure Bias ; 0 step



gambar ini plak nadz sangat sangat menyesal sbb tak tukar ISO , kalau tukar rasanya boleh dapat better dari ni , disebabkan dah gelap , so tangkap sikit ja , n tak terlintas nk tukar ISO bila balik baru prasan .
tapi nk share jugak sbb suka warna purple-ish tu .

Focal Length ; 18mm
ISO ; 400
F-stop ; f/3.5
Exposure Time/Shutter Speed ; 1/25sec
Picture Control ; Landskap
White Balance ; Auto
Exposure Bias ; 0 step



ni plak nadz amek dgn niat nk dapatkan reflection , tp reflection yg ada kurang . huhu .

Focal Length ; 18mm
ISO ; 200
F-stop ; f/10
Exposure Time/Shutter Speed ; 1/25sec
Picture Control ; Landskap
White Balance ; Auto
Exposure Bias ; 5 step


sangat meminati Silhoutte itu ;)

Focal Length ; 52mm
ISO ; 200
F-stop ; f/13
Exposure Time/Shutter Speed ; 1/30sec
Picture Control ; Landskap
White Balance ; Auto
Exposure Bias ; 5 step




and yg last but not least , flare + tone Cross Process dari picnik .

Focal Length ; 35mm
ISO ; 200
F-stop ; f/9
Exposure Time/Shutter Speed ; 1/25sec
Picture Control ; Landskap
White Balance ; Auto
Exposure Bias ; -5 step



sekadar itu sahaja yg nadz nk share kt sini , harap dengan gambar2 ini dapat membantu anda .
nadz share dengan harapan boleh mendapat tunjuk ajar anda semua . sila beri komen jika ada .
terima kasih .


with love ; nadzli.azlan


11 1003 orang gentel-gentel Rambut Afro: