suka amek gambar :)

Orang Suka Gentel Gentel Afro

Thursday, May 5, 2011

Tips ; Editing (Using Picnik) !

Assalamualaikuk semua .
haa , harini nk ajar edit sikit . 
tapi editing simple simple je lahh .




actually gmbar gmbar nadz yg nadz tngkap bleh dikatakan smuanya nadz edit kt picnik ja sbb senang .
lg satu is nadz tak tau guna photoshop .
hahahha .


oke harini kita blajaq edit or tachap gmbar sunset bg power sikit . 
step first skali kita bukak www.picnik.com .


step kedua plak untuk yg tak create account lagi tuh better create untuk kesenangan bersama .
maksudnya , bila kita ada account , gmbar last kita edit akan disave dlm profile kita .
so kalau tak ada account tak disave , susah laa sikit kalo nk upload balik kan , nk kena cari plak . 
kalau rasa rajin tuh dipersilakan takyah buat account okehh . 
macam nadz dah mmg ada account .
tgk ni .


see , dah ada account .

okay untuk yg seterusnya , sila upload gambar yg nak di edit .
reference melalui gmbar .
antara kt dua tmpat ni bila tekan bleh laa upload gmbar .



okay untuk tips harini kita edit gmbar ni .


okayy firstly lepas dah upload gmbar , sila tengok Horizontal Line (HL) gmbar , straight ke tak .
slalunya nadz akan tengok benda nih dulu takot takot masa snap tuh senget .
n kalau senget , betulkan dulu .
untuk betulkan HL tuh guna menda nih .


tekan kt "edit" .


then "rotate" .
kalau gmbar belum potrait leh bg potrait-kan gmbar tu .


haaa nih untuk betulkan HL gambar , bila diubah ke kiri/kanan , akan ada grid untuk kita tengok dah ok ka tak .

lepas dah oke , kita ke step seterusnya .
oke skrg ni nadz nak menampakkan warna oren kt blakang tuh kasi manthop sikit .
plus , gelapkan lagi warna hitam tuh supaya shadow perahu yg ada tu nmpk lebih mengancam bersama sama sunset kt blakang tuh .


first skali , klik kat sini .
lepas klik yg kt atas ni yg bwh ni akan kuar .



pastu cari ni and klik so that menda bwh ni kuar .


lepas tuh boleh adjust ikot citarasa masing masing .

untuk gmbar ni , nadz adjust mcm ni .



kalau rasa malas , tekan kt auto-fix bwh ni , Picnik sndiri akan fix gmbar ni , tp takot tak seperti yg kita mahukan laa , nadz lebih prefer sendiri adjust .


hasil lepas dah adjust dua dua ??

okay ni dia .


HL dah oke , and tone shadow tuh dah oke bg nadz .

next step .
nadz nak tambah framing .
tp simple simple ja .

p kat sini .


lepas klik create , akan kluar mcm bwh ni , pilih laa yg mana nk buat , kalau ke effects , bnyk effect bleh buat kt gmbar tuh .
tapi disebabkan gambar yg kita guna harini nadz dah puas hati tachap . nadz terus ke frame untuk buat framing .



lepas tekan frames tu terus tekan kt border . frame paling simple skali .




okayyy nadz guna mcm ni untuk gmbar ni .



lepas dah selesai jangan lupa tekan APPLY okeh .

then nadz nak masukkan watermark sikit kt gmbar tadi .


text yg nadz nak guna untuk gmbar ni .


taip watermark lepas tu ADD .


then , move ke tempat yg diinginkan pada gmbar .


lepas add text tu , akan ada keluar text properties ni .
boleh laa nak ubah kaler ka nk buat apa ka .
untuk gmbar ni , nadz guna warna putih ja .


selalunya laa , org ckp kt nadz , watermark tu kalau bleh jangan diletakkan ditempat yg boleh mengganggu kita + org org kt luar sana untuk tengok gmbar tu dengan aman .
contohnya , letak kt tengah tengah gmbar plus besarkan plak text tu .
faham kan ?
lepas tu , jangan terang sangat smpai boleh mengganggu warna gmbar tu .
nadz lebih suka warna hitam n putih .
lepas tu , nadz akan fade-kan text tuh agak agak bleh nmpk ja and sebagai tanda yg gambar tuh " Karya Nadz " .
untuk gmbar ni , nadz fade-kan text .
kalau nak fade tengok kt text properties .


okay dah selesai , SAVE plak .
oke andai kata ada tesilap kt mana mana , bleh undo balik kt tepi sebelah kanan atas page picnik .
kat sini .


untuk save , first skali , letak nama file yg anda mahukan .


lepas tuh , resolution gmbar , slalunya yg ni nadz biarkan .
sbb kalau ubah takot akan rosak gmbar .
untuk gmbar ni , takyah kacau . biaq ja kt dia .


ni untuk format gmbar . ni pn sama , nadz tak penah tukar .
nadz takmau tukar untuk gmbar ni .


second last , JPG compression Quality , masa first first nk save , dia akan stay kt no 8 .
tukar ke no 10 untuk Quality terbaik kt gmbar .
kita guna 10 untuk gmbar ni .


last skali .



dah hasil last skali untuk gmbar tadi .


terima kasih kerana sudi membaca . apa yg nadz share kt sini sekadar pandangan + cara-cara yg slalu nadz guna bila editing .


assalamualaikum .




with love ; nadzli.azlan











6 1003 orang gentel-gentel Rambut Afro:

lady in white said... [Reply to comment]

photoshop lg best..hoho =)

tomatokering :) said... [Reply to comment]

:)

nora amila ghazali said... [Reply to comment]

=) nice info!!!

Adi Suda said... [Reply to comment]

ok la nie kn..thnkz nadzli..btoi ka eja nma cm tuh..heee..errrmmmm..sejak bila pasang lagu plak nie...bestttt!!!

@mel said... [Reply to comment]

nadz bleh joint contest sunset kat link nadz...

nnti bleh share PDF guide book for Fothographer tu sesama....

http://www.afundee-photography.com/search/label/contest

fiza said... [Reply to comment]

anda SIFUUUUU picnic !!!! caya lah !! hehehehe.. =)